Logo Abstrakt Maleri 250 px
Webshop
0
0,00 kr. 0 enheder

Ingen varer i kurven.

Ophængning af malerier

Ophængning af malerier

Få hængt malerierne rigtigt op, så de passer perfekt ind i din boligindretning

Hvorfor er det så svært at hænge malerier rigtigt op?

At få hængt et lærredsmaleri op det helt rigtige sted er ikke altid lige let. Der er mange forskellige faktorer som spiller ind, og har betydning for om resultatet bliver godt. Du skal blandt andet tage hensyn til rummets størrelse, plads på væggen og lysindfald.

Her på siden får du inspiration og gode råd til, hvordan du hænger malerier op i dit hjem. Så værkerne bliver præsenteret bedst muligt, og kommer til at fremstå som en naturlig og flot del af din indretning.
Indretning med malerier på væggen i stuen

Gode råd til ophængning af malerier i boligen

Når du har tomme vægge der trænger til lidt kunst, så er der en hel række forskellige forhold det er vigtige at overveje, inden du køber og hænger et eller flere nye malerier op. Her får du de 4 vigtigste faktorer:

Hvor stort er rummet, hvor maleriet skal hænge?
Hvordan er væggens størrelse og form?
Hvor meget plads skal der være omkring maleriet – øverst, nederst og til siderne?
Hvordan er lysforholdene der hvor maleriet skal hænge?

Det er ikke altid muligt at optimere alle de 4 forhold individuelt hver for sig. De bør i stedet bruges ud fra en samlet vurdering af, hvad der passer bedst i den givne situation.
Ophængning af malerier over sofaen

Hvor stort er rummet hvor maleriet skal hænge?

En vigtig faktor når du dekorerer væggene med kunst er, at tage hensyn til rummets størrelse i forhold til størrelse på det maleri du vælger.

I store rum er det altid en god idé at indrette med store malerier.

Store malerier i store rum giver et naturligt fokuspunkt, der naturligt tiltrækker sig opmærksomhed.

Den fejl de fleste begår på et eller andet tidspunkt, er at placere et lille akrylmaleri i en stor stuen. På en stor væg hvor der er alt for meget tom plads rundt om maleriet.

Det gør, at maleriet kommer til at virke mindre end det i virkeligheden er. Og samtidig ser det ud som om, der mangler dekoration på den næste tomme væg.

Hvis du ikke ønsker store malerier i indretning, fordi de virker for dominerende. Så er der i stedet den mulighed at købe flere små malerier og placere dem lidt forskudt i forhold til hinanden.

Eller du kan lave en collage, hvor du sætter flere malerier – gerne 4-6 små værker – sammen, så det kommer til at fylde lidt på væggen, og mellemrummene mellem dem giver lidt ekstra luft.

I små rum giver det en behagelig stemning, når der bliver dekoreret med små eller mellemstore malerier.

Hvis der bliver placeret et for stort maleri i et lille rum, så kan det let give en lidt klaustrofobisk fornemmelse, hvor det virker som om kunstværket næste springer ind i ansigtet på én. Og det kommer til at dominere hele rummet.

Det er ikke en fejl der ses så ofte.
Ophængning af abstrakte malerier i entréen

Hvordan er væggens størrelse og form?

Det er en god idé at formen på væggen følger formen på vægkunsten. Det vil sige – aflange malerier til aflange vægge – både horisontalt og vertikalt, samt firkantede malerier til firkantede vægge.

Når du vurdere hvilken form væggen har, så skal du ikke kun se på hele væggens størrelse. Men i ligeså høj grad på om væggen er delt op i flere sektioner rent møbelmæssigt. Og indenfor den enkelte sektion, kan det sagtens lade sig gøre at dekorere med andre former vægkunst, end den form hele væggen har.

I dag er der mulighed for at få lærreder i mange forskellige former – blandt andet runde, trekantede, ottekantede og hjerteformede.

Det betyder selvfølgeligt ikke, at væggene også skal have disse former. Men ved at sætte en firkant om yderpunkterne, så er det muligt at se hvordan formen virker på væggen.

Og så har størrelsen på væggen også betydning.

Generelt skal det helst give et harmonisk indtryk, når du kigger på malerierne – så store malerier til store vægge, og små malerier til små vægge.

Det er selvfølgeligt også muligt at få en stor væg til at se flot ud ved at bruge flere små malerier – der enten er placeret i en collage, eller hængt op forskudt.

Med hensyn til placeringen på væggen, så er det en god idé ikke at hænge maleriet op helt ud i hjørnerne hvor væggene støder sammen, helt oppe under loftet, eller helt nede ved gulvet.

Placér i stedet vægkunsten så den høre sammen med et møbel, en gruppe af møbler eller andet interiør.

Du kan selvfølgeligt også vælge, at give maleriet sin helt egen særlige plads. Hvor det i højere grad vil være et fokuspunkt helt for sig selv.<
Indretning med abstrakte malerier i soveværelset

Hvor højt skal maleriet hænge?

I forbindelse med hvilken højde maleriet bliver hængt op i, så afhænger det af, hvad området i rummet bliver brugt til.

Hvis det er et område hvor du sidder ned – eksempelvis sofaen, lænestolen eller spisebordet – så bør maleriet placeres så alle har et godt udsyn til det.

Det vil sige den nederste kant af billedet skal være 15-20 cm over sofaen, lænestolen og spisebordet. Har du vægge i dobbelt højde fordi 1. salen går hele vejen op. Så skal du lægge ekstra 10 cm til, for at få et visuelt godt udtryk.

Hvis det er områder hvor man typisk står op – eksempelvis i entréen eller over en skænk – så bør et maleri hænges op i øjenhøjde, det vil sige med centrum i 150 cm højde.

Undtagen hvis det er et vertikalt aflangt værk – eksempelvis 120 cm højt og 40 cm bredt – eller to firkantede malerier der hænger over hinanden. Så skal blikpunktet være 1/3 fra toppen af maleriet eller de to malerier set samlet.

Har du flere malerier i forskellige størrelser på samme væg. Så ser det godt ud når de enten er hængt forskudt i forhold til hinanden, eller er hængt op centreret i midten horisontalt. Lav aldrig en fast underkant eller overkant når der er forskellige størrelser, da det ser forkert ud.

Afstanden mellem malerier afhænger dels af afstanden mellem betragteren og malerierne, dels af størrelsen på malerierne, og dels af størrelsen på væggen.

Ved en collage giver det et flot indtryk, hvis malerierne hænger med 4-7 cm mellemrum.
Ved ophængning af malerier i hjemmet har belysningen stor betydning

Hvor meget plads har maleriet brug for?

Det er lidt forskelligt, hvor meget plads et lærredsmaleri skal have omkring sig, for at det virker harmonisk rent visuelt.

Det kommer an på hvor langt fra/tæt på man er, når maleriet betragtes. Og hvad det område hvor maleriet hænger bliver brugt til. Det er dog altid en god idé at placere maleriet i forbindelse med et møbel eller en gruppe af møbler.

Bredden på et kunstmaleri afhænger af det møbel eller de møbler det bliver hæng op over. Generelt skal bredden på maleriet (eller malerierne hvis der er flere sat sammen i en collage) helst ligge i området 65-75% af møblets eller møbelgruppens bredde. Eksempelvis en sofa eller et loungeområde med bord og stole.

Og så er det også et godt tip at sørge for rigeligt med plads ved siden af værket. Hvor du på hver side som en tommerfingerregel bør have et tomt område på minimum 1/2 af maleriets bredde.
Et værelse eller kontor med et lille abstrakt maleri

Hvordan er lysforholdene der hvor maleriet skal hænge?

Sørg altid for gode lysforhold, der hvor maleriet hænger.

Det burde sige sig selv, at det er en forudsætning for en god oplevelse, men ikke alle er klar over hvor vigtigt det er.

Farver og detaljer i et maleri træder klart og flot frem, når der er et lyst naturligt lys der falder ind på det. Og modsat kommer kunstværket ikke til sin ret, hvis det hænger i et mørkt hjørne.

Nogle gange kan er der ikke mulighed for et optimalt naturligt lysindfald. Hvis du vil have det bedste ud af maleriet, så kan du montere 2-3 spots med en Lumen som dagslys.

Til belysningen skal du bruge pære med et diffust lys, da et skarpt og klart lys skaber genskin, som gør det svært at se maleriet ordentligt.

Er du interesseret i abstrakt maleri og abstrakte malerier så er det en god idé at besøge Art by Lønfeldt hvor billedkunstner Michael Lønfeldt viser hans abstrakte kunstværker i form at malerier, lærredstryk og plakater.

Du finder hans hjemmeside her:
Copyright 2023 - Abstrakt-maleri.dk
cartmenuchevron-down-circle